Război în Ucraina – Conflictul declanșat de Rusia a ajuns în ziua cu numărul 674.
UPDATE 9:50 – Lovituri ale Rusiei în Ucraina: Cel puţin un mort şi 15 răniţi, potrivit Kievului
Loviturile lansate de Rusia vineri asupra mai multor oraşe din Ucraina au făcut cel puţin un mort şi 15 răniţi la Kiev şi Harkov (nord-est), un bilanţ care ameninţă să se agraveze, au anunţat responsabili ucraineni, citaţi de France Presse şi Reuters, potrivit Agerpres.
“O persoană a fost ucisă în urma atacurilor ocupantului asupra Harkovului. Opt persoane au fost rănite”, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, în urma unui atac masiv cu rachete al Rusiei asupra oraşului.
Douăzeci şi două de lovituri ruseşti au fost înregistrate la Harkov, avariind un spital, clădiri rezidenţiale şi o instalaţie industrială, a declarat la rândul său primarul Ihor Terehov în comentarii televizate.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că şapte persoane sunt “în prezent spitalizate în capitală”.
UPDATE 9:24 – Rusia a lansat vineri dimineaţa un amplu atac asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Kiev şi Liov. A fost declanşată alertă aeriană la nivel naţional
Rusia a lansat vineri dimineaţă o serie vastă de bombardamente asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv din vestul ţării şi asupra capitalei Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii. O alertă aeriană la nivelul întregului teritoriu ucrainean a fost lansată în jurul orei locale 7:00, relatează Le Monde.
Atacurile au vizat capitala Kiev, precum şi oraşele Harkov (nord-est), Liov (vest) şi Odesa (sud). Autorităţile au raportat, de asemenea, explozii în Dnipro, unde, potrivit armatei ucrainene, “rachete ghidate” au fost lansate de bombardiere ruseşti Tu95MS.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că “sistemul de apărare antiaeriană funcţionează activ”.
Ruşii bombardează clădiri rezidenţiale din Herson
Joi seară, armata rusă a lovit clădiri rezidenţiale din Herson. Au fost implicate două persoane. Oleksandr Prokudin, şeful zonei Herson, a făcut acest lucru cunoscut. „Centrul Hersonului – scrie Prokudin – este din nou sub focul artileriei ruse. Se lovesc clădiri rezidenţiale. În unele locuri, incendiile fac ravagii în locurile în care au fost afectate. În prezent ştim de două persoane implicate. Una dintre ele este o femeie de 92 de ani care a fost diagnosticată cu intoxicare de la produse de ardere”.
Zelenski a vorbit cu Papa: I-am mulţumit pentru dorinţa unei păci drepte
Convorbire telefonică între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Papa Francisc. „Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. Am mulţumit pentru urările de Crăciun pentru Ucraina şi ucraineni, pentru urarea unei păci drepte pentru noi toţi”, subliniază Zelenski, în discursul său de seară preluat de Ukrainska Pravda. În timpul conversaţiei, Zelenski a vorbit despre „formula sa de pace” pentru a pune capăt războiului. „Sunt recunoscător Vaticanului pentru că ne susţine munca”, subliniază Zelenski, referindu-se la faptul că Vaticanul a declarat în octombrie că este pregătit să sprijine o parte din planul ucrainean privind sprijinul umanitar şi întoarcerea acasă a prizonierilor de război şi a copiilor ucraineni.
Trei sate ruseşti de la graniţă, atacate
Două districte din regiunea Kursk din Rusia au fost atacate de ucraineni, a spus guvernatorul Roman Starovoit. „Astăzi, satele Gordeyevka şi Uspenovka din districtul Korenevo au fost bombardate de ucraineni. Niciunul dintre locuitori nu a fost rănit. Cinci familii din Uspenovka şi două din Gordeyevka au fost avariate”, a scris Starovoit pe Telegram. Tyotkino din districtul Glushkovo a fost şi el afectat. „Acolo au fost înregistrate şase focuri. Ferestrele, gardurile şi acoperişurile a două familii au fost avariate. Din cauza deteriorării liniei de transport electric, o parte a comunităţii este fără curent”, transmite Starovoit.
Kievul vrea să mărească producţia internă de arme
Confruntată cu incertitudinea cu privire la viitoarele livrări de muniţii şi arme de la aliaţii străini, Ucraina încearcă să-şi crească producţia internă. Pachetul de ajutor militar de 250 de milioane de dolari anunţat de Statele Unite include o gamă largă de muniţii, necesare pentru „a ajuta Ucraina să contracareze războiul de agresiune al Rusiei”. Cu toate acestea, se aşteaptă să fie ultimul în viitorul apropiat, cu excepţia cazului în care se ajunge în sfârşit la un acord în Parlamentul SUA pentru a asigura finanţarea Ucrainei în 2024. Livrările milioanelor de obuze de artilerie promise de UE merg, de asemenea, mult mai încet decât se aştepta.
Până la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit Ministerului de Externe, Ucraina primise doar 300.000. Se pare puţin probabil ca UE să expedieze restul, în jur de 700.000 de obuze, în timp înainte de martie 2024. Între timp, soldaţii ucraineni au redus semnificativ numărul de obuze de artilerie pe care le trag în fiecare zi, potrivit rapoartelor de pe front. Ei sunt nevoiţi să-şi raţionaleze proviziile rămase pentru a face faţă presiunii crescânde din Rusia.
În astfel de condiţii, dezvoltarea producţiei interne capătă o importanţă deosebită, au precizat înalţi oficiali ucraineni într-o serie de declaraţii care vizează sectorul de apărare al ţării. Potrivit ministrului Industriilor Strategice, Olexandr Kamişin, în prezent există 300.000 de ucraineni angajaţi în 500 de companii din sector. Producţia s-a triplat în 2023 şi este de aşteptat să se dubleze în 2024, a dezvăluit Kamişin, după cum a raportat Ukrinform.
Lituania: va fi un război poziţional epuizant
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că, deoarece Ucraina nu reuşeşte să-şi atingă obiectivele în contraofensivă mult-anunţată împotriva Rusiei, va reveni la un război de poziţie „epuizant” anul viitor. „Ne aşteptam ca anunţata contraofensivă a Ucrainei să fie diferită”, a recunoscut preşedintele lituanian în declaraţii adresate portalului de ştiri baltic Delfi. „Acum, vom reveni la „status quo” şi va fi din nou un război epuizant de poziţie”, a declarat el.
„Pierderile ambelor părţi vor fi numărate şi, în final, vom aştepta până când una dintre cele două ţări va ajunge în punctul în care războiul nu mai poate continua”, a prezis Nauseda, care crede că Rusia va încerca acum să ia iniţiativa. „Rusia, desigur, poate mobiliza resurse fără a ţine cont de opinia propriului popor, poate mobiliza oamenii şi poate direcţiona totul spre scopuri militare. Capacităţile altor state sunt mai limitate, pentru că sunt societăţi democratice”, a explicat preşedintele lituanian.
Moscova desfăşoară 3 nave în Marea Neagră
Ruşii au început să escaladeze situaţia din Marea Neagră şi astăzi a fost înregistrată desfăşurarea a trei nave deodată, două submarine şi fregata Amiral Makarov. Toate ar putea duce, ca armament, până la 16 rachete Kalibr, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, citată de UNIAN. Makarov a fost avariat într-un raid în portul Sevastopol în octombrie 2022, la scurt timp după ce a devenit nava amiral a flotei Mării Negre, în urma scufundării Moskvei. „De multă vreme, port-rachetele nu au fost în serviciu de luptă”, explică Humeniuk.