Vicepreşedinta Parlamentului European Katarina Barley a afirmat, sâmbătă, că există o majoritate covârşitoare în PE care susţine aderarea României la spaţiul Schengen. Ea a adăugat că motivele oferite de Austria pentru opoziţia la această aderare nu au substanţă, iar atitudinea acestei ţări este „ridicolă”. Soluţia oferită de oficialul european este punerea presiunii asupra Austriei. 

„Legat de Schengen. Această decizie este ruşinoasă şi toată lumea din Europa ştie asta. În Parlamentul European avem o majoritate covârşitoare pentru aderarea României la Schengen. Suntem foarte clari asupra acestui lucru. Ce putem face? În Parlamentul European tot ceea ce putem face este să îndemnăm Austria să îşi schimbe poziţia şi asta am şi făcut. Nu va ajuta prea mult, pentru că nu avem puterea să punem presiune lor. Deci ceea ce aş sugera eu, în condiţiile în care aveţi un partid conservator în România, ca aceştia să pună presiune asupra omologilor austrieci pentru că nu este niciun motiv să se opună aderării. Din 2011, România îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Schengen. Deci de 12 ani, iar motivelor oferite de Austria le lipseşte substanţa, ca să mă exprim diplomatic. Deci este o decizie pur politică, iar singurul lucru care ar schimba asta ar fi punerea presiunii asupra guvernului austriac”, a declarat Katarina Barley, întrebată sâmbătă, la o conferinţă organizată sâmbătă de către PES activists România şi PSD, cum ar trebui împins acest subiect pe agendar europeană, pentru ca Austria să acorde votul pentru aderarea la Schengen.

Vicepreşedinta Parlamentului European a adăugat că poate doar să speculeze de ce Austria procedează în acest fel.

„ Nu pot decât specula de ce fac asta. Probabil există motive interne pentru care Austria procedează astfel”, a completat Barley.

Ea a mai spus că şi lideul grupului PPE Manfred Webber, nu doar social-democraţii, trebuie să facă presiuni asupra guvernului austriac pentru a îşi schimba poziţia cu privire la aderarea României la Schengen.

„Trebuie să ne adresăm şi lui Manfred Webber şi grupului PPE, deoarece este responsabilitatea lor să pună presiuni asupra Austriei pentru a schimbat această atitudine foarte ridicolă. Parlamentul European şi social-democraţii europeni susţin puternic această aderarea  României”, a concluzionat Katarina Barley.

Articolul precedentVremea 9 iulie. Vreme frumoasă și însorită în cea mai mare parte a țării
Articolul următorTrecutul tenebros al lui Dan Andronic – viața secretă a celui mai controversat om de presă