Două sute de mii de oameni au ieșit din nou pe străzile marilor orașe din Franța pentru a protesta după ce legea referitoare la creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost adoptată. Proiectul preşedintelui Macron mai trebuie să primească astăzi un vot decisiv în Adunarea Naţională. În timp ce o comisie mixtă formată din senatori și deputați s-a reunit pentru a decide viitorul reformei privind creșterea vârstei de pensionare, pe străzi au fost ciocniri de o violență extremă între protestatari și forțele de ordine iar jandarmii au luat la bătaia populația și au dat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. 

Manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine în diverse orașe printre care Paris, Lyon, Nantes sau Rennes. Jandarmii au bătut oamenii, au dat cu fumigene, gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

O femeie care protesta pașnic a fost bătută în stradă de un jandarm pentru că purta mască de protecție.

Oamenii au incendiat mai multe tomberoane în centrul orașului Nantes și au scandat împotriva statului. Iar la Paris, lucrătorii de la salubritate au anunţat că nu vor mai veni la lucru până la sfârşitul săptămânii. De 9 zile gunoaiele din oraș nu au mai fost strânse.

Protestatarii violenți au distrus magazinele și obiectele de mobilier de la terasele din zonă. Angajații au intrat în grevă în majoritatea domeniilor. Circulaţia trenurilor și transportul local în Paris şi în alte oraşe va rămâne perturbat şi o serie de zboruri rămân anulate pe mai multe aeroporturi.

Cea mai tensionată situaţie este în rafinării şi în depozitele de carburanţi care sunt blocate de sindicalişti. Legea de reformare a sistemului de pensii urmează să fie supusă astăzi votului final separat în plenurile celor două camere ale Parlamentului. 

Un proiect de reformă a pensiilor, care este foarte nepopular în Franţa şi care a declanşat greve şi demonstraţii din ianuarie, este supus joi votului final în Senat şi Adunarea Naţională de către guvernul care e hotărât să-l adopte, scrie AFP.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri seară că “doreşte să meargă la vot” joi la Adunarea Naţională, a declarat Palatul Elysee pentru AFP miercuri seară, după o întâlnire a şefului statului cu premierul Elisabeth Borne şi miniştrii.

“Trebuie să mobilizăm toţi parlamentarii în spirit de responsabilitate”, “consultările continuă”, s-a spus în anturajul preşedintelui cu o zi înaintea acestui vot decisiv şi încă nesigur cu privire la existenţa unei majorităţi în favoarea reformei.

Din 19 ianuarie, mulţi francezi au manifestat în opt ocazii pentru a-şi exprima respingerea acestei reforme, a cărei măsură emblematică, creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani, stârneşte furie, pe fondul grevelor reluate.

Oponenţii acestei reforme o consideră “nedreptă”, mai ales pentru femei şi angajaţii cu locuri de muncă dificile. Diferitele sondaje de opinie arată că majoritatea francezilor îi sunt ostili.               

Macron joacă un rol important pentru această reformă, măsură emblematică a celui de-al doilea mandat de cinci ani şi simbol al dorinţei sale declarate de reformare.               

După mai bine de opt ore de dezbateri, deputaţii şi senatorii au ajuns, miercuri seară, la un acord în cadrul unei comisii mixte (CMP) cu privire la o versiune comună a proiectului de reformă.

Comisia a fost compusă în principal din parlamentari în favoarea majorării vârstei legale la 64 de ani.

Proiectul de lege ar trebui votat joi dimineaţă de Senat, unde majoritatea de dreapta şi de centru ar trebui să îl aprobe.               

Dar adoptarea sa de către Adunare – unde tabăra prezidenţială nu are majoritatea absolută – rămâne incertă.               

Dacă partidul de dreapta Les Républicains spune că doreşte să adopte reforma, mulţi opozanţi din rândurile sale menţin suspansul.               

Macron nu plănuieşte “în această etapă” să fie adoptată reforma până la 49.3, un articol al Constituţiei care permite adoptarea fără vot în Parlament, potrivit unor surse din tabăra prezidenţială.       

“Preşedintele Republicii este hotărât să putem merge la vot aşa cum doreşte prim-ministruul. Vrea să se asigure că sunt îndeplinite condiţiile pentru a merge acolo”, a explicat pentru AFP anturajul şefului statului.

Guvernul francez a ales să majoreze vârsta legală de pensionare pentru a răspunde unei deteriorări financiare a fondurilor de pensii şi îmbătrânirii populaţiei.

Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, fără ca sistemele de pensii să fie complet comparabile.               

Guvernul francez a rămas inflexibil în faţa grevelor şi a mobilizărilor desfăşurate începând cu 19 ianuarie şi a urmat o strategie pentru ca textul să fie adoptat repede, folosind prevederi constituţionale rareori implementate pentru a grăbi dezbaterea în Parlament, unde opoziţia a aplicat uneori o strategie de obstrucţionare.

Sindicatele au cerut miercuri seara “solemn ca parlamentarii să voteze împotriva proiectului de lege” de reformare a pensiilor. “Acest refuz ar fi (…) în conformitate cu voinţa generală care a fost larg exprimată în dezbaterea publică”, au spus acestea.

Reprezentanţii sindicatelor vor susţine o conferinţă de presă în faţa Adunării Naţionale joi, la 12.30, ora locală (11:30 GMT), pentru a încerca să influenţeze votul pentru ultima oară.

Peste 1,5 milioane de oameni, potrivit sindicatelor, au mărşăluit miercuri în Franţa, 480.000 conform Ministerului de Interne, cifre în scădere semnificativă.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentInițiativa DiscoverEU: Candidaturile sunt deschise pentru ca 35 000 de tineri să primească un permis de călătorie gratuit
Articolul următorExercițiu multinațional „Sea Shield 2023”- Scenarii de luptă în Marea Neagră și pe Dunăre