Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al Iranului și şi-a exprimat clar dorinţa de a menţine şi de a-şi aprofunda relaţiile cu Teheranul. Mai mult, țarul de la Kremlin l-a elogiat pe preşedintele Ebrahim Raisi ca pe un “prieten adevărat” al Moscovei şi “un politician remarcabil”.

Kremlinul a precizat că Putin a transmis condoleanţe preşedintelui interimar Mohammad Mokhber şi întregului popor iranian în legătură cu moartea lui Raisi în accidentul de elicopter, elogiindu-l pe Raisi ca pe un “partener de încredere care a adus o contribuţie personală inestimabilă” în dezvoltarea relaţiilor bilaterale. .

“Cele două părţi şi-au subliniat dorinţa reciprocă de a continua să consolideze într-un mod consecvent interacţiunea cuprinzătoare ruso-iraniană în beneficiul popoarelor celor două ţări”, a precizat Kremlinul în comunicatul său despre convorbirea Putin-Mokhber.
Agenţia oficială de presă RIA Novosti l-a citat pe Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, declarând că Moscova ar putea ajuta Iranul în ancheta privind accidentul.

De la declanşarea războiului în Ucraina, Rusia a făcut o serie de paşi pentru a-şi consolida legăturile politice, comerciale şi militare cu Iranul într-o relaţie tot strânsă pe care SUA şi Israelul o privesc cu îngrijorare.

Ministerul rus de Externe a declarat în ianuarie că un nou tratat interstatal care reflectă “creşterea fără precedent” a legăturilor dintre Rusia şi Iran este în etapa de finalizare şi se aşteaptă ca Moscova şi Teheranul să-l semneze în curând.

Putin a purtat cinci ore de discuţii cu Raisi la Kremlin în decembrie şi vorbise cu acesta la telefon în martie şi aprilie, potrivit site-ului Kremlinului.

La fel ca şi Coreea de Nord, al cărei lider Kim Jong Un s-a întâlnit cu Putin în Orientul Îndepărtat al Rusiei în septembrie trecut, Iranul este un inamic declarat al SUA şi poate furniza Moscovei echipamente militare pentru războiul său în Ucraina, unde Rusia a folosit pe scară largă drone iraniene.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat luni că Moscova se aşteaptă ca toate acordurile anterioare cu Iranul să fie puse în aplicare, a relatat agenţia de ştiri de stat RIA Novosti.

Kremlinul a declarat că Putin a vorbit cu ambasadorul Iranului la Moscova duminică seara târziu, după ce a aflat despre prăbuşirea elicopterului.

Putin i-a transmis, de asemenea, condoleanţe liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

“Seyed Ebrahim Raisi a fost un politician remarcabil, a cărui întreagă viaţă a fost dedicată slujirii Patriei”, a spus Putin în mesajul său.”Ca un prieten adevărat al Rusiei, a avut o contribuţie personală nepreţuită la dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate între ţările noastre şi a depus mari eforturi pentru a le aduce la nivelul de parteneriat strategic”, a afirmat Putin.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentCinci zile de doliu naţional în Iran
Articolul următorFurie în Israel, după emiterea mandatului de arestare contra premierului Netanyahu: “O ruşine istorică ce va rămâne întipărită în memorie”