O vizită istorică în SUA a lui Volodimir Zelenski urmează să aibă loc miercuri, 21 decembrie, potrivit mai multor surse politice citate de presa internațională și ucraineană. 

Președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski se află miercuri la Washington, unde se întâlnește cu președintele american Joe Biden, relatează presa internațională citând surse politice americane.

Aceasta este prima sa călătorie în străinătate de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina ordonată de Vladimir Putin în 24 februarie. 

Zelenski s-ar putea adresa, de asemenea, Congresului american, au declarat presei americane, oficiali sub rezerva anonimatului. Nu a fost oferită o confirmare oficială a vizitei lui Zelenski în SUA sau a planurilor legate de o asemenea deplasare din Kiev, din motive de securitate. Deși presa ucraineană relatează în primele ore ale zilei de miercuri că Zelenski este deja în drum spre Washington.

Și preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri dimineaţă, pe contul său de Twitter, că este în drum spre Washington şi că se va adresa Congresului SUA. „Sunt în drum spre SUA, pentru a consolida rezistenţa şi capacităţile de apărare ale Ucrainei. Eu şi preşedintele Biden vom discuta în special despre cooperarea între Ucraina şi SUA. Voi ţine, de asemenea, un discurs în Congres şi voi avea o serie de întâlniri bilaterale”, a precizat Zelenski.

Totuși, călătoria în afara Ucrainei, la o distanță atât de mare nu a fost dată  drept sigură sută la sută. O vizită a președintelui Zelenski presupune măsuri speciale de securitate, ce pot impune schimbarea planurilor în orice moment. Deși detaliile vizitei nu au fost anuțate, poliția a intensificat măsurile de securitate pentru o potențială vizită miercuri în SUA, scrie presa ucraineană.

Vizita este în curs de desfășurare și președintele Joe Biden ar urma să-l întâmpine pe Zelenski, miercuri, la Casa Albă. Vizita sa ar coincide cu intenția Administrației americane de a trimite un nou pachet de asistență pentru apărare ce va include sisteme de rachete Patriot, potrivit unor surse citate de CNN.

Casa Albă a refuzat să comenteze pe tema unei posibile vizite sau a unui anunț al lui Biden despre noul ajutor militar și pachetul de asistență militară. Potrivit unor surse citate de CNN, președintele Joe Biden ar urma să facă anunțul despre noul ajutor oferit Ucrainei de 1,8 miliarde de dolari chiar în timpul vizitei președintelui Zelenski la Casa Albă. Sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi incluse în acest nou pachet, a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul ajutor s-ar adăuga celor peste 18 miliarde de dolari în asistența de securitate oferită Ucrainei de la invazia Rusiei din februariepână în prezent și ar veni exact în momentul în care Congresul american urmează să decidă extinderea cheltuielilor guvernamentale, printr-un pachet suplimentar de urgență de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina. 

În același timp, presa ucraineană relata marți după miezul nopții despre preconizata vizită a lui Zelenski în SUA. Într-un discurs în fața Congresului american, Zelenski ar urma să le mulțumească congresmenilor americani pentru ajutorul militar de miliarde de dolari acordat în războiul contra Rusiei și ar urma să le explice de ce Ucraina are în continare nevoie de mai multe fonduri. 

De la începutul războiului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a primit în mod regulat vizitele mai multor lideri străini în capitala Kiev și a fost și el, la rîndul său, în vizite neanunțate în mai multe regiuni din Ucraina și a inspectat taberele de luptători și militari. Ultima vizită inopinată a făcut-o chiar marți în orașul aflat acum în prima linie – Bahmut, din Donețk, atacată de ruși și parțial controlată de Moscova.

În cele 10 luni care s-au scurs de la primele bombardamente rusești, președintele ucrainean a vorbit frecvent cu liderii mondiali prin telefon sau prin apel video, a adresat mesaje la mai multe întâlniri internaționale, deseori din biroul său oficial din Kiev.

O vizită neanunțată într-o țară străină a președintelui ucrainean ar marca o premieră de la începutul războiului, mai ales că Zelenski nu a părărit Ucraina pentru a-și susține poporul și luptătorii după invadarea rușilor. 

O vizită în afara Ucrainei în SUA ar arăta, de asemenea, importanța relației Ucrainei cu Washingtonul, care a jucat un rol principal în furnizarea de sprijin militar.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentCampanie Realitatea PLUS: ”Vrem Petrom înapoi!” Alexandra Păcuraru: Vom strânge semnături pentru declanșarea unui referendum
Articolul următorAnunț de ultimă oră! Elon Musk spune că va pleca de la conducerea Twitter