Ministrul Muncii – Simona Bucura a reafirmat că, în 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Oficialul garantează că niciun român nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor.

„În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei. Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, vineri seară, la un post TV.

„Cea de-a doua parte va fi recalcularea pensiilor şi aplicarea acesteia, începând cu 1 septembrie. Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie.

Fiecare român este important să ştie că nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor se va menţine cuantumul cei mai favorabil şi peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari. Aplicăm majorarea de la 1 ianuarie, fiindcă respectăm legea. Pe noua lege avem menţinerea acestei majorări a pensiilor pe un mecanism format din rata inflaţiei plus 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Prin urmare, anul viitor nu facem altceva decât să le aducem românilor ceea ce merită încă de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Toate pensiile vor fi recalculate

„Toate pensiile vor fi recalculate. În ceea ce priveşte pensia de urmaş pentru soţul supravieţuitor, cuantumul este de 50 la sută din din cuantumul decedatului, Pentru copii până la 16 ani, respectiv 26 de ani, dacă aceştia îşi continuă studiile, aceştia vor beneficia de 75 la sută din cuantum pentru 2 urmaşi şi sută la sută pentru 3 sau mai mulţi urmaşi. Dacă acum este sub valoarea indemnizaţiei sociale, atunci va lua 1.281 lei fiecare urmaş”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, întâlniri decisive în dezbaterea despre limitarea plăților cash
Articolul următorAurora boreală, vizibilă din toată România, duminică seara