Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, un discurs istoric, extrem de așteptat, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Kiev, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Joe Biden, care cu o zi în urmă a făcut o vizită surpriză la Kiev, s-a adresat oamenilor în fața Castelului Regal din Varşovia, la câteva ore după ce Vladimir Putin a susținut un discurs halucinant de aproape 2 ore, în care a repetat aceleași justificări pentru războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei: Occidentul a fost, de fapt, agresorul și cel care a declanșat conflictul, iar Moscova nu a avut de ales.

În discursul său de la Palatul Regal din Varșovia, Joe Biden a subliniat că țara sa și Uniunea Europeană “nu caută să controleze și să distrugă Rusia” și nu “complotează pentru a o ataca”.

„Mă adresez încă o dată oamenilor din Rusia. SUA sau NATO nu doresc să distrugă sau să atace Rusia. Milioanele de cetățeni ruși care vor doar să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt inamicul. Acest război nu a fost niciodată necesar. Putin l-a ales. Dacă Rusia oprește războiul din Ucraina, totul se încheie. Dacă Ucraina nu se apără, războiul e pierdut. De aceea ne asigurăm că Ucraina se poate apăra”, a transmis Joe Biden.

Totodată, președintele SUA l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să aducă foametea în lume și că blochează deliberat Marea Neagră pentru a nu-i permite Ucrainei să exporte cerealele sale, stat considerat „grânarul Europei”.

„Am impus sancţiuni mai mari Rusiei decât oricărei ţări din lume. Vom continua să facem asta. Vom găsi dreptate pentru crimele de război comise de ruşi. (…) Lumea, de asemenea, se adună pentru a condamna războiul lui Putin. Încearcă să aducă foametea în lume. Blochează Marea Neagră pentru a împiedica Ucraina să exporte grâne.

Joe Biden a avut un mesaj și pentru președinta Republicii Moldova, cerând publicului să o aplaude: „Doamna președinte Maia Sandu, sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova şi merită aplauze pentru asta”.

Biden și-a început discursul vorbind despre „asaltul ucigaş al lui Putin în Ucraina” și l-a încheiat cu formula: „Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”.

La finalul discursului lui Biden, pe scenă au urcat mai mulți copii care aveau stegulețe ale Ucrainei, SUA și Poloniei, pe fondul sonor al melodiei „Sky Full of Stars” a trupei britanice Coldplay.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentVladimir Putin: Înfrângerea noastră este imposibilă
Articolul următorIohannis, întâlnire cu autorităţile locale din Kyoto: “România şi Japonia, mai apropiate decât oricând”. MESAJ CRUCIAL transmis în contextul războiului din Ucraina