După o perioadă de temperaturi mai scăzute, meteorologii anunță că vremea se va încălzi din nou. Se așteaptă ca temperaturile să varieze între 28 și 30 de grade Celsius, valori mult mai ridicate comparativ cu normalul perioadei. Această schimbare se datorează faptului că țara noastră se află la marginea unei mase de aer rece care a afectat alte părți ale Europei.

Fenomene meteorologice extreme

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat situația în termeni tehnici: „Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece.”

Scăderea temperaturilor și intensificarea vântului

Mateescu a adăugat: „Deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult. De la 34 grade Celsius, debutul lunii septembrie, nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29 grade Celsius, dar vom avea și noi intensificări ale vântului.” Ea a menționat că, în special în partea de sud-est a țării și pe litoral, vânturile au atins viteze de până la 70-80 km pe oră.

Prognoza pentru sfârșitul lunii

Specialistul în meteorologie a oferit și o perspectivă pe termen lung: „Până la sfârșitul lunii vom avea parte de alternanțe termice, de la zile mai călduroase, așa cum a fost și debutul lunii septembrie, care a adus valori de 33-34 grade Celsius, local în partea de sud-sud-est, cu valori de temperaturi apropiate de normal 22-29 grade Celsius, cum se întâmplă în această săptămână, după care cu siguranță vom mai vorbi de temperaturi care pot depăși 32 grade Celsius.”

Perioada următoare va fi marcată de variații semnificative ale vremii, cu o tendință de încălzire în zilele imediate, dar și cu posibile intensificări ale vântului. Este important să fim pregătiți pentru aceste schimbări și să ne adaptăm activitățile și planurile în consecință.

Articolul precedentNoi bombardamente la doar câteva sute de metri de România. Portul Chilia Nouă de pe Dunăre a fost atacat de ruși, noaptea trecută
Articolul următorPNL va organiza la București cel mai important eveniment al PPE din 2024