În dimineața zilei de joi, regiunea Zaporojie din Ucraina a fost din nou scena unor atacuri devastatoare, în urma cărora doi civili și-au pierdut viața. Potrivit guvernatorului regional Ivan Fedorov, un bărbat și o femeie au fost uciși în urma bombardamentelor rusești, iar un alt bărbat a fost rănit. Informația a fost confirmată printr-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, guvernatorul precizând că, în ultimele 24 de ore, 391 de atacuri rusești au vizat zece comune din această regiune .

Regiunea Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, este o zonă strategică pe care Rusia pretinde că a anexat-o. Deși armata rusă controlează o mare parte din acest teritoriu, nu deține controlul total asupra regiunii. De la începutul invaziei ruse în Ucraina în 2022, Zaporojie a fost frecvent ținta bombardamentelor și a altor acțiuni militare. Într-unul dintre cele mai grave incidente recente, la sfârșitul lunii iunie, un atac a provocat moartea a șapte persoane și rănirea altor aproape 40 .

Un alt punct fierbinte al conflictului este zona centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forțele rusești. Miercuri, un raid ucrainean cu drone a vizat o substație a acestei centrale, rănind opt persoane, conform declarațiilor grupului rus Rosatom. Acesta a denunțat o creștere a atacurilor asupra acestui obiectiv strategic .

Deși atacurile rusești asupra regiunii Zaporojie sunt constante, în ultimele săptămâni armata rusă pare să își fi concentrat eforturile mai mult în estul Ucrainei decât în sud. Această schimbare de strategie indică o posibilă reorientare a obiectivelor militare, însă rămâne de văzut cum va evolua situația pe termen lung.

Comunitatea internațională continuă să urmărească cu îngrijorare escaladarea conflictului din Ucraina. Bombardamentele asupra civililor și infrastructurii civile sunt condamnate și considerate încălcări grave ale drepturilor omului și ale legilor internaționale. Situația din Zaporojie subliniază încă o dată costul uman enorm al acestui conflict, care continuă să afecteze mii de vieți nevinovate.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAmbasadoarea SUA la București laudă România: „A depășit toate așteptările în calitate de membru NATO”
Articolul următorUraganul Beryl își continuă cursul distructiv către Mexic după ce a lovit Jamaica