Recomandarea specialiştilor pentru zilele toride este să nu ne expunem la soare în perioada de vârf, să consumăm cât mai multe lichide și să evităm consumarea băuturilor alcoolice.

De obicei, pierdem între 2 și 2½ litri de lichid pe zi prin transpirație, respirație, urină și fecale. Deci, în zilele obișnuite, ar trebui să bem aproximativ 6-8 pahare de apă sau alt lichid hidratant, conform NHS.

Nevoile noastre specifice variază în funcție de vârstă, greutate, sex și doza de activitate fizică, precum și factorii de mediu, inclusiv temperatura și umiditatea, ambele accelerând apa pierdută prin piele. Ar trebui să ne reconsiderăm aportul de apă în timpul zilelor caniculare de vară. Temperaturile mai ridicate și umiditatea cresc viteza de evaporare a apei la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că transpiram mai mult. Prin urmare, trebuie să ne refacem nivelul de lichide mai des.

Problema e că prin transpirație nu pierdem doar apă, pierdem și electroliți, în special sodiu și potasiu, care sunt eliminați odată cu această transpirație. Foarte mulți dintre cei care ajung la spital transpirând foarte mult au aceste deficiențe electrolitice, de aceea este bine să consumăm apă minerală, pentru că ea aduce necesarul hidric, dar și cel de electroliți.

Radu Țincu, medic ATI: Multă lume întreabă: apă rece sau la temperatura camerei? Depinde de situație. Dacă suntem la umbră putem consuma apă la temperatura camerei, pentru că nu vom resimți atât de intens căldura. Poporul român e obișnuit să spună că dacă ești supraîncălzit nu e bine să bei apă rece că sigur răcești, că te aprinzi la plămâni. Este greșit. Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură, pentru că această apă rece va duce la scăderea temperaturii corpului.

 

Sursa: Tabu.RO

Articolul precedentMeghan Markle și Prinul Harry, în pragul despărțirii
Articolul următorPremierul, demiteri în bloc în asistența socială