Este alertă la Marea Neagră! Explozia de la barajul de pe Nipru provocată de armata Rusiei a devastat tot ce i-a ieșit în cale, iar acum viitura se îndreaptă spre litoralul românesc. Anunțul a fost făcut de specialiștii care urmăresc fenomenul non- stop și spun că, în 10 zile, vom vedea efectele exacte.

Explozia barajului de pe Nipru afectează litoralul românesc. Anunțul a fost făcut de specialiștii care urmăresc fenomenul non-stop. 

Nimeni nu poate spune cu certitudine cum s-a produs explozia la barajul de pe Nipru, la 70 de kilometri de zona Herson. În timp ce Ucraina și Rusia se acuză reciproc, viitura uriașă a devastat totul în cale, a ajuns în Marea Neagră, iar acum este împinsă de vânt și curenți către litoralul românesc. Mai sunt 10 zile până îi vom vedea efectele, avertizează specialiștii.

„În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată. Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare”, a declarat Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, din Constanța.

În ultimele zile, norii de deasupra Mării Negre i-au împiedicat pe specialiști sa monitorizeze situația folosind satelitul NASA. Ultimele imagini însă, indica faptul că viitura se îndreaptă spre litoralul românesc.

„Imaginea cu viitura este de acum câteva zile, din 10 iunie. Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două– trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni”, a afirmat specialistul. 

Timofte a atras atenția că principalul afluent al Mării Negre, Dunărea, va contribui la scăderea calității apei de îmbăiere din Marea Neagră, notează adevarul.ro. „De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a precizat biologul Florin Timofte. 

Marea va fi poluată

“Activitatea umană înseamnă și război uman, din păcate.  Vor veni de toate pe mare, din cauza acestui accident. Pe lângă viruși, vor veni cadavre de animale, substanțe chimice, toxice unele, fertilizanți. Firește că Marea Neagră va primi acest val de inundare, însă vom fi protejați, în zona litorală, de salinitate. În zona Odessei s-a interzis scăldatul nu din cauza bacteriei care provoacă holeră ci din cauza riscului  apariției acestui virus. Bineînțeles că trebuie să fim cu toții atenți și la ce ne spun autoritățile vis a vis de calitatea apei și de activitățile pe care le putem realiza. După părerea mea nu există niciun pericol pentru turiști, firește că autoritățile sanitare vor avea ultimul cuvânt de spus și bineînțeles că ei sunt cei monitorizează calitatea apei. Eu cred că diluția și salinitatea vor fi suficient de mari pentru a preveni o concentrația acestei bacterii să genereze o doză infectată”, a declarat doctor în științe Adrian Bâlbă, președintele Asociației Eco Dobrogea.

Articolul precedentVremea 14 iunie – Nu scăpăm de ploi, averse, grindină și descărcări electrice – Ce zone sunt vizate
Articolul următorCare sunt cele mai sănătoase măsline de pe piaţă. Uite ce mănânci fără să ştii!